Kayaköy, a szellemváros

karcsika (368) beszámolója
15519 megtekintés
szerkesztés alatt

Értékelés: 0*

Földrajzi elhelyezkedés, szállás:

Téma: Fethiye, KayakÜy, VÃ¥rosnÊzÊs

Utazás időpontja: 2011.08.25 - 2011.08.25


Fethiye után, és persze Fethiyéből Kayaköybe mentünk. Autó nélkül több mint nehézkes az utazás, dolmusok nincsenek, a távolság nem nagy, de lassan járható hegyi út.

Kayaköy 1923-ban néptelenedd el, amikor Görögország és Törökország megegyezett lakósság cserében. A Kayaköyben élő görögöket kitelepítették Törökországból és viszont. Kayaköy 1923 előtt 3000 fős település volt az erdő közepén, most egy igazi szellemváros. Tilos benépesíteni az elhagyott és mára omladozó házakat, az egész faluban csak néhány, eredetileg is török ház lakott. A lakott házakban művészek élnek, sajátos színfoltot adva.

A falu valamikor viszonylag gazdag volt három nagyobb templommal, tizennégy kápolnával, három szélmalommal, városházával, és minden egyéb szükségessel. Mára a fa tetők, ablakok eltűntek, csak a kőből rakott falak állnak.

A legérdekesebb épület a Mária templom, a domb legalján. A templomnak megmaradt a teteje, és még látszanak a freskók belül.

Több úton lehet bejárni a falut, egészen a hegy tetején található kápolnáig. Mi vagy másfél órát sétáltunk a romok között.

Remek pubok vannak az elhagyott területkent kívül, a séta végén egy könnyűt ebédeltünk. Van egy angol hely, ahol meg is lehetett volna szállni. A fethiyei szállásunk valami gyönyörű, ennek ellenére szívesen laktam volna itt.

Kayaköyből lehet lenyűgöző úton, kb. 10-12 km autózással eljutni Gemiler beachre. Világvégi paradicsomi hely. Egy pici strand szinte hozzáférhetetlen helyen, egy kávézóval és egy incifinci étteremmel.


Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!