Séta Kathmanduban, Bodhnath, Pashupatinath


karcsika (368) beszámolója
16326 megtekintés
szerkesztés alatt

Értékelés: 0*

Földrajzi elhelyezkedés, szállás: Kathmandu, Nepál

Téma: Városnézés, Kathmandu, Hindu, Buddhista

Utazás időpontja: 2011.02.28 - 2011.02.28


eggel a napot úgy terveztem, hogy végigjárom a Lonely Planet ajánlotta séta útvonalakat a városban, majd kigyaloglok Swayambonath-ba vagy egyszerűbbnevéna Majom Templomhoz, egy nagy buddhista kolostostor együtteshez egy domb tetején, a városközponttól úgy két kilóméterre.

El is kezdtem a sétámat, először a szállás melletti utcát jártam végig. Régen lelkesedtem be ennyire városi környezettől. Egy képzavarral élve Kathmandu az utazás Mekkája. Annyira jó hangulata vana Thammel városrésznek, hogy valami hihetetlen. Ahol én lakom ott jellemzően csak boltok vannak, a szomszéd utcában - két perc csak gyalog, de egy egész más világ - hostelek, éttermek, sörözök, bárok, sütemény üzletek. A boltok is kicsit mások, itt szuvenyír van és szőnyeg, ott fiataloknak való ruhaboltok és szabók, lehezboltokés még egy rakás jópofaság.

Miutaán kiörültem magam a Thammelen elindulatam a szigorúbban vett városnézésre, de butaságomra hagytam, hogy egy helyi fiatalember hozzám csapódjon. Az elején jó volt, hogy a sétaúton olyanakat mesét, amire magamtól nem jöttem volna rá, nem olvastam sehol, de egy idő után elkezdte irányítani az utat. Hagytam, gondoltam nem lehet nagy baj abból, hogy kicsit rugalmas leszek és változtatok a terven, eddig érdekeseket tudtam meg, hátha megéri. A dolgok összessége az, hogy nem érte meg. A változtatások vége az lett, hogy amai napra került Bodhnath, a legnagyobb tibeti sztupa és Pashupatinath, Nepál legszentebb hindu temploma, és a hindul halottégető helye. Ezzel még nem is lett volna baj, úgyis egy napra terveztem a kettőt, de valamikor fél egy felé ültünk fel a minibuszra Bodhnath felé, úgy pedig a kettő már csak rosszul fér bele a napba. Mint kiderült gyakran próbál turistákhoz csapódni, gyakran sikerrel, ezért a rohanós tempóhoz volt szokva, és egy idő múlva már nagyon zavart, de nem akartam feleslegesen gonosz lenni, mert a nap sehogy sem lett volna már kihozható tökéletesre. Ráadásul holnap van a legfontosabb hindu ünnep Shiva születésnapjára, azaz ha az eredeti terv szerint holnap megyek ki Pashupatinath-ba, akkor elkaptam volna az ünnepséget.


Hozzászólások a beszámolóhoz


Még nincs hozzászólás. Legyél Te az első, aki véleményt mond!